Ekologiset arvomme

Ekologisuus, luonnon suojelu ja  kestävä kehitys ovat aina olleet meille tärkeitä arvoja. Pyrimme kaikessa toiminnassamme ottamaan nämä arvot huomioon ja toimimaan siten, että kuormittaisimme mahdollisimman vähän luontoa.

Kertakäyttöastiat eivät kuulu normaalisti valikoimiimme, sen sijaan hankimme astiat ja muut tarjoiluvälineet mahdollisuuksien mukaan käytettynä ja suosimme kierrätystä. Käytämme Kupilkan astioita eräruokailuissa ja maastossa. Kupilkan astiat tehdään biomateriaalista EKOenergialla. Kupilka-tuotteen ja Kareline-luonnonkuitukomposiitin valmistuksesta aiheutuvat päästöt ovat nolla (0 kg CO2-ekv).

Sienipiiraita alkupaloiksi Kupilkan leipälautasilta

Koronaviruksesta johtuen käytämme toistaiseksi kertakäyttöastioita. Valitsemme kuitenkin sellaisia astioita ja materiaaleja mahdollisuuksien mukaan, jotka ovat biohajoavia ja kierrätettäviä. Näin pyrimme valinnoillamme kunnioittamaan luontoa.

Kierrätämme kaiken mahdollisen: pahvit, kartongit, paperit, pakkausmuovit, lasin, metallin, patterit sekä biojätteen, joka kompostoidaan. Näin meille ei synny käytännössä juuri lainkaan sekajätettä. Suosimme aina ensisijaisesti kotimaisia tuotteita, joten riisi, kvinoa, bataatti ja muut eivät kuulu valikoimiimme, paitsi sitten kun niitä aletaan kasvattaa Suomessa tai asiakas niitä vasiten haluaa käytettävän. Hankimme myös raaka-aineemme aina mahdollisuuksien mukaan lähituottajilta. Keräämme luonnosta luonnon omia villiyrttejä, marjoja ja sieniä, jotka usein maustavat ruokamme tai näyttelevät pääosaa annoksissamme.

Perustimme myös Facebookiin Pohjoisen Pirtin ruokarescue-ryhmän, jossa Pirtiltä yli jäävää ruokaa voi ostaa päivän päätteeksi edullisesti materiaalikulujen hinnalla. Näin minimoimme ruokahävikin.

Valitsemme suurempia pakkauseriä, jolloin pakkausjäte pienenee. Emme yleensä käytä yksittäispakattuja tuotteita, kuten: kaakaopusseja,  teepusseja tai muita kerta-annospusseja, pillimehuja, pillejä tai muita vastaavia kuin poikkeustilanteissa. Kaakao löytyy purkista ja se annostellaan lusikalla. Meiltä saat ihanaa valmiiksi haudutettua yrttijuomaa, jonka raaka-aineet Yrttimummo on kerännyt Suomen luonnosta ja tehnyt meille Pirtin omaa lemmenjuomaa: horsman kukkia, siankärsämön kukkia, mesiangervon kukkia, villiminttua, koivua ja ripaus rakkautta Suomen luontoon. Nyt poikkeusolojen vuoksi tarjolla on myös teepusseja.

Emännän kammarin kotoisaa tunnelmaa

Pesuaineemme ovat myös kotimaisia ja mahdollisimman ekologisia, Koivutuotteen pesuaineet puhdistavat astiamme ja Pirtin siivous sujuu mäntysuovalla ja Kemvitin tuotteilla sekä desinfiointiaineilla. Myös servetit, käsipaperit, siivousliinat, vessapaperit ja muut valitaan luontoa kunnioittaen. Saunallakin olemme valinneet ekologisemman vaihtoehdon kertakäyttöisissä istuinalusissamme. Desinfioimme saunatilat kuitenkin asianmukaisilla aineilla ja välineillä.

Aina kun se on mahdollista, hankimme kierrätettyjä tavaroita, korjaamme ja kehitämme kierrätysideoita.

Tinakauhojen uusiokäyttöä

Hankimme myös laadukkaita koneita ja tarvikkeita, jotta ne ovat huollettavissa ja tarvittaessa korjattavissa. Suosimme kotimaisia valmistajia, pienyrittäjiä ja Suomalaisia tuotteita. Ostamme myös laitteet mahdollisuuksien mukaan käytettynä.

Vuokraamme myös astioitamme, meiltä saat vuokrattua mm. kahvikalustoa, shamppanjalaseja, tarjoiluastioita ja ruokailuvälineitä.

Juhlakattausta

Olemme myös Roskattomia vaelluskummeja, joten luonnossa kulkiessamme poimimme aina roskat mukaamme. Kannustamme ihmisiä myös keräämään luonnosta näkemänsä roskat ja pitämään näin kauniin Suomen luonnon mahdollisimman puhtaana. Ethän sinä heitä roskia maahan?

Tiesitkö, että tupakan tumpit ovat pääasiassa muovikuitua, joiden maatuminen kestää jopa 25 vuotta? Vinkki: Metallinen pieni karkkirasia tai metallinen huulirasvapurkki, suklaamunan sisällä oleva muovinen muna tai muu vastaava toimivat hienosti tumppien säilytysastioina luonnossa. Tumppaa, laita tumppi säilytyspurkkiin ja kuljeta lähimmälle roskikselle asti, johon ne voi purkista tyhjentää. Kiitos kun välität!

Koirankakkapusseiksi suosittelemme Bioskan valmistamia Hauska koirankakkapusseja, jotka on valmistettu 100 % biohajoavasta materiaalista ja ne voi kompostoida. Jos kakkapussi jäi kotiin tai pääsi loppumaan, saat Pirtiltä ensiapuna yhden Bioskan kakkapussin ihan ilmaiseksi. Kerätäänhän kakat pois yleisiltä kulkualueilta?

Luonto kiittää luonnonystävää!

TInakauhoja voi näinkin käyttää.
Katajaisia lohivartaita hiillospuikuloilla ja nokkoskastikkeella Kupilkan lautasella


Luonnonhelmassa kävely rentouttaa ja poistaa tutkitusti stressiä. Kävellessä voit tehtä hyvän teon ja kerätä näkemäsi roskat pois. Pidä taskussa vaikka käytetty biohajoava hedelmäpussi ja voit helposti kerätä siihen roskia.  Halutessasi sinustakin voi tulla Roskaton Vaelluskummi, kuten mekin olemme. Hae sinäkin hyvää mieltä  luonnosta ja pidä luonto puhtaana!